Vi er glade for å presentere moduler innen selvutvikling, utviklet av en av verdens ledende forskere innen fibromyalgi, Daniel Cleuw og hans kollega David Williams. De 11 første modulene er FibroGuide©.
FibroNorge har inngått avtale om bruk av disse modulene og har oversatt dem til norsk. Programmet, kalt FibroGuide*, kan hjelpe deg med å forbedre hverdagen din ved å hjelpe deg å «sortere symptomer».
Du kan laste ned arbeidsarkene fra nettsiden og jobbe i ditt eget tempo, enten på en PC, nettbrett eller mobiltelefon.
*Arbeidsarkene og innholdet er beskyttet av åndsverkloven, og alle rettigheter tilhører ©2014 The Regents of the University of Michigan og ©FibroNorge.
① Å Forstå Fibromyalgi*
② Jobbe Med Din Behandler*
③ Søvn*
Når du lever med mye fibromyalgi smerter og lite energi hver dag, så kan det være vanskeligere å nyte livet. Dette FibroGuide-programmet viser deg en ikke-farmasøytisk vei som kan hjelpe deg med symptomhåndtering. Dette kan hjelpe deg til at du kan leve med mindre smerte, og forhåpentligvis hjelpe deg med å igjen nyte livet, og gi deg evnen til å gjøre mer av de tingene du trenger, vil og ønsker.
Når personer med fibromyalgi skal kommunisere med sin behandler, så er det ikke uvanlig at de glemmer ting, utelater viktige detaljer eller får jernteppe. Vi viser her et program som du og din behandler, sammen kan jobbe med, for å samarbeide om din fremgang i selvhjelp-strategien
Søvn er noe av det viktigste vi foretar oss, enten vi er friske eller syke. For personer med fibromyalgi er dette ofte en utfording. Dårlig sønvkvalitet gjør at veldig mange våkner med en urestituert følelse.
I dette selvhjelps-programmet kan du finne gode tips og råd du kan følge for bedre søvn.
Å avpasse innsatsen og sette grenser for seg selv, kan være utfordrende. Spesielt hvis man gjør lystbetonte ting, eller plutselig har en god dag. Arbeid og hvile er to prosesser som er viktig å balansere for personer med fibromyalgi.
Der finnes utallige rapporter om hvor viktig fysisk aktivitet er for personer med fibromyalgi. Men det er ofte lettere sagt enn gjort. I dette programmet kan du få tips og råd til hvordan du kan få på plass det grunnleggende innen aktivitet.
Å sette av tid til noe du synes er gøy kan være utfordrende når smerte og utmattelse styrer hverdagen. Med FibroGuide selvhjelpsprogram kan du få tips og råd til hvordan du kan forsøke å finne egentid.
Å oppleve fibrotåke kan være utrolig krevende. Man mister seg selv litt og det kan være utrolig sårt for den som opplever det. I de fleste selvhjelpsmoduler, så er der lagt inn en notis til pårørende, slik at de også kan få god info om hva de kan bidra med, for å lette symptomtrykket på den som er rammet.
Å finne tid til å slappe av, kan virke som en lett sak for personer med fibromyalgi. Men hva innebærer det egentlig i å slappe av. I denne modulen viser vi deg tips og råd til hvordan du kan lære teknikker for å slappe av i løpet av dagen.
Å sette seg mål kan hjelpe deg å fokusere på hva du ønsker å oppnå. Det er også til hjelp når du gjør viktige valg i din daglige rutine som gjør at du kan føle deg bedre. HUSK å belønne deg selv ved måloppnåelse.
Mange med fibromyalgi opplever negative tanker. Ingen grunn for å klandre deg selv, det er helt normalt å tenke negativt når man blir overhvelmet av symptomer som smerte og utmattelse. Over tid vil kanskje disse negative tankene hindre deg i å håndtere symptomene og å ta vare på deg selv.
Å være klar og tydelig i kommunikasjonen din vil du føle at du og dine nærmeste vil bli bedre forstått og ønsker og behov blir respektert. Dette kan hjelpe deg i hverdagen med fibromyalgi med å dempe stress.
Tidligere undersøkelser fant at tai chi reduserte smerte og forbedret fysisk og mental helse hos pasienter med fibromyalgi.
Mange med fibromyalgi har også problemer med diffuse magesmerter. Ofte ses IBS som en tilleggsdiagnose til fibromyalgi.
Der finnes både kurs og dietter man kan følge for å få bedring.
En liten gruppe pasienter kan ha nytte av behandling med medisinsk cannabis. Legen må sende søknad om godkjenningsfritak til Legemiddelverket
IMS er en behandlingsform som innebærer bruk av akkupunkturnåler. Behandlingen går ut på å sette nåler i muskler som er blitt forkortet pga utsettelse for stress. En muskel som er utsatt for stress, innebærer både en fysisk form og en psykisk form. Muskelen «griper» om nålen og tvinger muskelen til å slappe av, slik at man oppnår smertelindring.
Kosthold ved FM kan være både vanskelig og sårt. Her kan du lese om de mest utbredte plagene mange med FM har og hva som kan hjelpe, samt tips og råd til hvilket kosthold som kan lette symptomer.
Mange med FM opplever nakkeproblemer uten at man er helt klar over at man kan leve med skjulte nakkeskader. FibroNorge tipser her om veien videre for de som opplever utfordringer med nakken i tillegg til fibromyalgi.
Bevegelse
♥ Bevegelighet
♥ Biomekanisk bevegelse
♥ Kroppsholdning div behandlinger
♥ Styrke muskelgrupper
♥ Se på skader og eventuelle senskader
♥ Bevegelser som er essensielle for å kunne eldes uten økte fysiske skader og sykdommer
Behandlinger*:
(trykk på navnet på behandlingen og følg link for mer info)
Tanker & Følelser
♥ Tankefokus
♥ Tilstedeværelse
♥ Postitive eller negative tanker
♥ Du har et valg om hvordan du ønsker å tenke om en situasjon.
♥ Prøve å utfordre seg selv og kjenne på følelsen av å gi litt slipp.
♥ Bli bevisst negative tankemønstre og stopp «snill pike/gutt» mentaliteten
Behandlinger*:
(trykk på navnet på behandlingen og følg link for mer info)
Spiritualitet
♥ Bevissthet og omkoding av tankesett
♥ Rydde opp i gammelt grums, tilgi og gå videre.
♥ Ikke se bakover når man ønsker å komme seg fremover.
♥ Sette grenser for deg selv og for andre
♥ Tørre å stå opp for seg selv
♥ Gi deg selv egentid og kjærlighet
♥ Fjerne unødig stresselementer, jobbe med indre fred og ro
Behandlinger*:
(trykk på navnet på behandlingen og følg link for mer info)
*Alle typer behandlinger du utfører er på eget ansvar. FibroNorge kan ikke holdes ansvarlig for dine valg. FibroNorge er kun formidler av typer behandlingsformer som har vist seg nyttig for personer med fibromyalgi. Rådfør alltid med din lege før du starter og/eller endrer noe.
FibroNorge
Copyright © 2020-2024 Med enerett FibroNorge
Vilkår og betingelse
Org.nr 823 881 452