Fagmiljøet

FAGMILJØET OG FORSKNING





Fagmiljøet innen fibromyalgi er stort, og det forskes stadig vekk på diagnosen.


På FibroNorge introduserer vi personene bak navnene som står på de mest betydningsfulle forskningene.




Verdens helseorganisasjon (WHO) har et internasjonalt register for å klassifisere diagnoser, det heter ICD (International Classification of Diseases).
Inntil Januar 2022 var Fibromyalgi plassert under kapittelet for muskel-skjelettsykdommer.
ICD - 9 729.1 Fibromyalgi/Kronisk muskelsmertesyndrom
ICD - 10 M 79.7 Fibromyalgi


Etter revisjon til ICD - 11, ble FM flyttet til et nyopprettet smertekapittel om symptomer, tegn og kliniske funn.
ICD - 11 MG30.01 Kronisk utbredt smerte (CWP) (fra 1.1.22)


Fastlegen kan sette diagnosen og da brukes ICPC (International Classification of Primary Care)
L18: Utbredte muskelsmerter/fibromyalgi – som er kompatibel med ICD -11


Fagmiljøet

Fred Wolfe (1936-2023)

Professor, Dr.Med


Han var en del av en gruppe revmatologer som var medvirkende til å tydelig definere fibromyalgi siden 1980-tallet og var hovedforfatter av publikasjonens første ACR fibromyalgiklassifiseringskriterier i 1990, og deres revisjoner i 2010/11 og i 2016.

Dr. Wolfe var klinisk professor i medisin ved University of Kansas School of Medicine - Wichita, og direktør for National Data Bank for Rheumatic Diseases.

Forfatter av mer enn 400 vitenskapelige artikler.

Han var hoved- eller medforfatter på hundrevis av fagfellevurderte forskningsartikler, med mer enn 125 000 siteringer, og fortsatte sin forskning på fibromyalgi til sin død 5. september 2023.






Daniel Cleuw

Professor, anestesiologi

Professor, medisin (revmatologi)

Professor, psykiatri



Daniel Clauw er professor i anestesiologi. Medisin (revmatologi) og psykiatri ved University of Michigan. Han jobber som direktør for forskningssenteret for kronisk smerte og utmattelse. Fram til januar 2009 jobbet han også som den første assisterende dekan for klinisk og translasjonell forskning ved University of Michigan Medical School, og PI av UM Clinical and Translational Sciences Award (CTSA).


Takket være Daniel, så finnes der nå en norsk utgave av deres program FibroGuide, som FibroNorge har oversatt og tilrettelagt for Norge. Dette er det første modulbaserte selvhjelpsprogrammet for fibromyalgi pasienter som er fritt for bruk på nettsiden vår. En stor takk til David Williams som også har vært med å utvikle modulene.


Daniel og David tipset oss om deres nettside som omhandler diverse smertesykdommer og kapittelet om FM er veldig interessant.

Du kan lese mer her.

Egil Andreas Fors

Professor Dr.Med

Leder av Norsk Forening for Smertemedisin (NFSM)


Egil er en av norges fremste eksperter på smerte. Han er opprinnelig fra Oslo og Asker, nå bosatt i Trondheim, jobbet som fastlege, smertelege, spesialist i psykiatri og allmennmedisin samt professor i allmennmedisin. Han er en ressursperson innen smerte og har bidratt med sin kunnskap i fruktbare samarbeid med blandt andre NFF.


Egil har vært med på en del publiseringer og du finner en oversikt her. 




Vi stilte Egil noen spørsmål.


Spørsmål:
Hvem er Egil Andreas Fors og hvordan havnet du innfor forskning på blandt annet fibromyalgi?


Svar:

Dette var et ganske stort spørsmål. Jeg er opprinnelig fra Oslo og Asker, nå bosatt i Trondheim, jobbet som fastlege, smertelege, spesialist i psykiatri og allmennmedisin samt professor i allmennmedisin.
Jeg har møtt mange smertepasienter i legelivet mitt. Av disse smertepasientene har jeg møtt veldig mange med kroniske, utbredte smerter og fibromyalgi som har gjort inntrykk på meg. Fra tidligere år var jeg interessert i mestring av smerte fra idrett (som jeg holdt på med selv), samtaler med grandtante som hadde alvorlig leddgikt og min far som hadde vært slave i tysk krigsfangenskap («Nacht und Nebel» fange).
Det store spørsmålet mitt var: Hvordan kan man holde det ut smerte? Hva oppnår man, og hva taper man, ved å holde ut? Når «er «nok nok»? Hva kan man tåle for å bli sterkere uten å knekke og bukke under?
I medisin-studiet skrev jeg hovedoppgave om mestring av smerter med både medisiner og psykologiske midler, ved hjelp av en fantastisk mentor (avdøde professor Karl Gunnar Gøtestam). Senere tok jeg dr.grad (2002) på eksperimentell og kronisk smerte/fibromyalgi, og hadde da et spennende og fruktbart samarbeid med Norges Fibromyalgiforbund. Jeg synes fibromyalgi var veldig spennende fordi mye var ukjent, både årsak, behandling, patofysiologiske mekanismer, rehabilitering, klassifikasjon og fenomenologien.

Spørsmål:
Vil du kategorisere fibromyalgi som en sekundær lidelse og evt hvorfor eller hvorfor ikke?


Svar:

Fibromyalgi kan være både primær og sekundær.

Fibromyalgi kan komme uten kjent årsak, altså primær tilstand, men det forekommer da helst hos yngre og kan relateres til gener.

Fibromyalgi er også sekundær, f.eks. etter annen smerte (f.eks. leddgikt, ulykker, migrene etc etc.), etter traumer (krig, overgrep, voldtekt, sult etc etc), etter infeksjoner, psykiske belastninger, patologisk sorg etc etc.
Hva som er «høna eller egget» er ikke så lett å avgjøre, men som nevnt, de biologiske parametrene er oftest like uansett, f.eks. patologisk «conditioned pain modulation, (CPM), nevrogent smertemønster etc.



En stor takk til Egil!

Nina Groven

Stipendiat

Institutt for psykisk helse Fakultet for medisin og helsevitenskap


Nina ser på sammenhengen mellom betennelsesliknende prosesser, CFS/ME og depresjon for å øke kunnskapen om, og forstå mekanismene bak disse tilstandene.







Vi stilte Nina noen spørsmål.

Spørsmål:

Siden fibromyalgi pasienter har et høyere nivå av cytokiner i kroppen, hvorfor blir ikke dette forsket videre på for å finne ut årsaken til de høye nivåene?

Svar:

For det første er det ikke enighet om at FM-pasienter har høyere nivå av cytokiner i kroppen. Cytokinene har mange roller, og de kan ha motsatt effect av hverandre. F.eks. kan noen cytokiner øke betennelsen i kroppen, mens andre kan stanse den. Derfor vil det være aktuelt å se på flere cytokiner sammen og hvordan de virker samlet.
Det er et godt poeng at man er interessert i å finne ut årsaken til eventuelle funn av unormal cytokin-mengde, da vi antar at det er noe bakenforliggende som fører til denne ubalansen. Det forskes på cellenivå (immunceller som produserer cytokiner) og generelt et større bilde som kan føre til hvorfor immunsystemet eventuelt oppfører seg annerledes (om det da faktisk gjør det) hos FM-pasienter.
Bildet er veldig komplekst, og vi vet for lite om hvordan cytokiner påvirker de ulike cellene og systemene i kroppen, foruten de mest “vanlige”, men de ser ikke ut til å være annerledes hos FM pasienter.

Spørsmål:

Hvor mange forskjellige cytokiner finnes det og deler fibromyalgi symptomsbilde med andre sykdommer med samme type cytokiner?

Svar:

Det finnes flere hundre cytokiner, ja, kanskje flere tusen. Vi har kun “oppdaget” noen hundre, og antallet har økt siden de først ble beskrevet for ca 20 år siden. Det er vanskelig å sammeligne sykdommer basert på cytokiner, fordi disse ofte kommer sekundært, i kjølvannet av infeksjoner og stress, kronisk så vel som akkutt. Vi har sammenlignet cytokiner mellom FM og CFS (kronisk utmattelsessyndrom) og fant visse likheter i cytokin-profilen (DOI:10.1016/j.bbih.2020.100067). Men det skal understrekes at i denne studien målte vi kun noen få cytokiner sammenlignet med det antallet som faktisk finnes, og det kan være mange faktorer som gjorde at funnene ble slik de ble.

Spørsmål:

Hvordan får man ned de høye nivåene av cytokiner og hvilken tilnærming er best ansett når det kommer til å rydde opp i de unormale funnene av imunneregulerende, biokjemiske og metabolske funnene?

Svar:

Det er ikke sikkert det er så lurt å få ned de ulike cytokinene. Det kan være andre grunner til at de er forhøyet, for eksempel som en kompensasjon for noe annet som er for lavt og det er svært viktig å finne ut av dette og andre mekanismer så man ikke påfører pasientene mer skade. Det finnes noen sykdommer hvor medisiner kan dempe betennele bl.a., men dette er ikke noe som er aktuelt å gjøre for FM da det ikke vil lette symptomene/føre til bedring.

Spørsmål:

Vil alle typer cytokiner reagere likt på behandling eller har de forskjellige typene sin måte å reagere på, slik at skreddersydd behandling er målet med en potensiell fremtidig medisinering?

Svar:

Til første del av spørsmålet er svaret kort og godt “nei”. Og her er en av kildene til at det ikke finnes noen quick-fix hva gjelder eventuelt endrede cytokinnivåer. Hvis man forsøker å “hemme” en type cytokin, vil kroppen forsøke å kompansere ved å sette inn andre reaksjoner (f.eks. ved å øke produksjonen av andre cytokiner). Cytokinene er svært viktige for å regulere både immunrespons ved en infeksjon og andre tilstander i kroppen, og siden vi vet alt for lite om koneskvensene av å utføre slik behandling, og at behandlingen også kan påvirke de cytokinene vi enda ikke har forsket på, vil det være uaktuelt per dags dato. Men målet med forskningen som drives (bl.a. innenfor feltet immunologi, uavhengig av sykdommer f.eks.) er jo å erverve nok kunnskap til å kunne skreddersy behandling. Om det er cytokinene som skal reguleres eller andre faktorer, vet vi ikke enda, men det blir spennende å se hva framtiden bringer.



En stor takk til Nina!

Hvem er FibroNorge?


FibroNorge ble startet av en privatperson med diagnosen fibromyalgi, som savnet en nettside med oversikt og informasjon om diagnosen. Grunnleggeren sådde et frø i 2016, og etter flere år med datainnsamling, selvstudier og dialog med forskere og leger over hele verden, ble FibroNorge en realitet.


Intensjonen bak navnet er at det skal nå ut til alle i Norge, men det er ikke knyttet til noen forening eller medlemsavgift, kun frivillig dugnadsarbeid. Det unike med FibroNorge er at grunnleggeren har oversatt selvhjelpsmodulene utviklet av Daniel Cleuw og hans team ved University of Michigan. Dette samarbeidet resulterte i Norges første selvhjelpsmodul, som er gratis for alle som ønsker en bedre hverdag uten bruk av farmasøytiske legemidler.


Grunnleggeren ønsker at fokuset skal være på diagnosen og ikke på hvem som står bak nettsiden, og velger derfor å jobbe i kulissene fremfor å stå i rampelyset. Men alle som besøker nettsiden kan være trygge på at all informasjon som legges ut på FibroNorge kommer fra anerkjente fagmiljøer, og vi tilstreber at informasjonen er korrekt i henhold til oppdatert forskning og vitenskap.

Håpet er at så mange som mulig skal få en bedre hverdag ved hjelp av økt forståelse for egen helse, slik at man bedre kan få kontroll over de tingene man faktisk klarer.


Ønsker du å støtte FibroNorge i arbeidet med å dekke utgiftene for drift av nettsiden, kan du bruke donasjonsknappen for å legge inn ønsket beløp. Innsamlede midler går uavkortet til nettsidens utgifter.



unsplash