Kosthold


FIBROMYALGI OG KOSTHOLD HØRER SAMMEN


"Verdens beste kosthold" kåres stadig, og vinneren over tid viser seg å være middelhavsdietten. De fleste tåler denne formen for kosthold godt, mens noen må gjøre justeringer. Å endre kostholdet til middelhavsdietten er generelt gunstig for helsen. Grønnsaker, fet fisk, ubearbeidet mat, gode fettkilder og kaldpresset oljer er spesielt gunstig. I tillegg til mineraltilskudd, magesyrehjelp og styrking av tarmflora kan det totale bildet bidra til å gjenopprette kroppens balanse. Å finne det optimale kostholdet for å redusere symptomer på fibromyalgi, redusere betennelser og fremme en sunn fordøyelse bør være et mål for alle.

I 2014 ble det gjennomført en studie som viste sammenhengen mellom tarmen og hjernen. Konklusjonen var at tarmbakterier stimulerer nevroner i nervesystemet som sender signaler til hjernen gjennom vagusnerven. Disse mekanismene påvirker søvn, stressreaksjoner, hukommelse, humør og kognisjon. Ernæringsmessige verktøy som kostholdsendringer, probiotika og prebiotika kan endre tarmmikrobiomet terapeutisk.

Det anbefales at personer med fibromyalgi inkluderer prebiotika, probiotika og fermentert mat i kostholdet. Matvarer med glutamat og aspartam bør unngås da de kan bidra til opprettholdelse av smerte. Lav FODMAP-dietten har vist seg å være positiv for personer med både fibromyalgi og irritabel tarm (IBS).

Våre forfedre hadde et kosthold som tok tid å produsere og var av høy kvalitet. I dagens samfunn har raske måltider blitt normen. Surdeigsbrød er igjen populært, og flere har begynt å sette pris på denne fermenteringsmetoden.

Et optimalt kosthold for personer med fibromyalgi inkluderer middelhavsdietten med tilskudd av magnesium, probiotika, prebiotika, fermentert mat og saltsyre for fordøyelsen.

Magnesium


DET VIKTIGSTE MINERALET FOR PERSONER RAMMET AV FM


Stress forbruker magnesium (Mg) - det er slik vi er skapt. Men det er utvilsomt lite fokus på et av de viktigste, men ofte enkleste mineralene å tilføre; magnesium.


Jo mer stress du er under, jo mer magnesium forbrenner kroppen din. Vi betaler en metabolsk pris når man har fått fibromyalgi. Noe stress er sunt og noe er usunt men kroppen trenger jevnlig påfyll, da den ikke selv kan produsere mineralet selv.


Forskjellige typer av stress i kroppen som negativt forbruker magnesium er:


  • matallergier
  • avhengighet av bearbeidet mat
  • eksponering for tungmetaller
  • bruk av reseptbelagte legemidler
  • mental og emosjonell stress
  • traumer av fysisk og psykisk art
  • nakkeskader
  • oksydativt stress osv.


Hvordan finne ut at man har magnesiummangel?



Det er vanskelig å påvise mangesiummangel. Ved blodprøver vises kun hva som er i blodet, mens mesteparten av magnesium ligger i cellene. Kroppen gjør alt det den kan for at blod skal være så upåvirket som mulig og det er et av de siste stedene en mangel kan påvises. Ved mangel ses ofte lave nivåer av kalsium og kalium.




Hvordan øke nivåene i kroppen?


Kosthold

  • Sjømat, spesielt tare og østers.
  • Fullkorn, spesielt bokhvete, hirse og vill ris.
  • Grønne bladgrønnsaker, squash, belgfrukter, brokkoli, spinat og grønnkål.
  • Nøtter og frø, cashewnøtter, mandler og pistacio nøtter, samt gresskarfrø.
  • Sjokolade med høyt innhold av Cocao, 80 +% eller mer er flott!





Magnesium og andre vitaminer og mineraler


Lave nivåer av Vitamin D ses også hos pasientgruppen med FM, og mange sliter med å komme opp i nivå. Her kan magnesium hjelpe.

Funksjonell medisin uttaler; I en studie fra 2018 (6) fant forskere ut at magnesium optimaliserer vitamin D-status – øker den hos mennesker med mangelfulle nivåer og senker den hos mennesker med høye nivåer.




Epsom Salt og olje


Fotbad med magnesiumolje
Ta ca 30gr. magnesiumolje i varmt vann som dekker tærne i et lite kar.



Epsom saltbad
1 dl Epsom Salt (Magnesium Sulfate)

1/2-1 dl natriumbikarbonat (ikke bakepulver)

30-40 minutter 1 gang i uken.




Tilskudd

*Affiliateprodukt



FibroNorge er ikke ansvarlig for din helse og er du usikker eller har underliggende sykdommer, f.eks nyresvikt, så må du rådføre med lege før oppstart. Vi kan ikke holdes ansvarlig for din helse og vi gir kun tips og råd basert på informasjon tilgjengelig for alle til å lese, ved bruk av kilder.



MAGESYRE

For lite eller for mye?


Bildet viser halsbrann der lukkemuskelen er slapp og slipper syre forbi og opp i spiserøret. Dette kan være fryktelig smertefullt og blir ofte mistolket som et hjerteinfarkt.

Magesaft, eller magesyre, dannes i magesekken og er en viktig fordøyelsesvæske. Med en pH-verdi på mellom 1 og 3, spiller denne gastriske syren en avgjørende rolle i nedbrytningen av proteiner ved å aktivere fordøyelsesenzymer som bidrar til å bryte ned de lange aminosyrekjedene i proteinene.

Produksjonen av magesyre reguleres av det autonome nervesystemet og flere hormoner. Det parasympatiske nervesystemet, via vagusnerven, samt hormonet gastrin, stimulerer parietalcellene til å produsere magesyre. Nervesystemet signaliserer når det er behov for økt produksjon, for eksempel etter et måltid. I tillegg til magesyren produserer andre celler i magen bikarbonat, en base som virker som en buffer i væsken og bidrar til å opprettholde en stabil pH-verdi. Disse cellene produserer også slim som danner en barriere som beskytter magen mot skadelige virkninger av magesyren. Bukspyttkjertelen produserer også store mengder bikarbonat og frigjør det i tolvfingertarmen gjennom bukspyttkjertelkanalen for å nøytralisere magesyre som når fordøyelseskanalen. Kroppen vår er en intelligent maskin, og enhver form for inngripen kan påvirke kroppens naturlige prosesser.

Det er viktig å spise naturlige matvarer for å opprettholde god helse og optimal fordøyelse.


Halsbrann!!!


En betydelig andel mennesker får resept på protonpumpehemmere fra legen sin på grunn av magesyreforstyrrelser. Norge har et høyt forbruk av disse legemidlene, og en stor del av reseptene blir skrevet ut til pasienter som egentlig ikke trenger protonpumpehemmere. Problemet med langvarig bruk av disse legemidlene er at det kan føre til alvorlige folkehelseproblemer, da de kun bør brukes i korte perioder på noen få uker.

Når man bruker protonpumpehemmere i noen uker, vil mageslimhinnen begynne å produsere mer syre for å kompensere for den unormalt høye pH-verdien i magesekken. Hvis man så plutselig slutter med behandlingen, vil syreproduksjonen øke til høyere nivåer enn før behandlingen startet (kilde: 6). Selv friske personer uten tidligere fordøyelsesproblemer kan oppleve symptomer fra magesekken og spiserøret ved avslutning av langvarig bruk av protonpumpehemmere. Disse såkalte "rebound-effektene" kan feiltolkes, både av pasienten og legen, som tegn på fortsatt behov for behandling.

Langvarig bruk av protonpumpehemmere kan ha alvorlige konsekvenser. Disse legemidlene er generelt godt tolerert mens de brukes, men problemene oppstår når det blir vanskelig å avslutte behandlingen. Dette kan føre til polyfarmasi og økt risiko for legemiddelinteraksjoner. I tillegg antyder forskning at langvarig bruk kan føre til alvorlige sykdommer.

Vedvarende høy pH i magesekken på grunn av protonpumpehemmere kan påvirke opptaket av flere næringsstoffer. For eksempel kan langvarig bruk føre til redusert opptak av kalsium og magnesium, som igjen kan resultere i redusert benmineraltetthet og osteoporose (kilde: (7)). Protonpumpehemmere kan også forårsake mangel på jern, sink og vitamin B12 (kilde: (7)).

Det er viktig å forstå at kroppen vår trenger riktig støtte for å fungere optimalt. Å bare tilføre vitaminer og mineraler uten en helhetlig tilnærming kan være lite effektivt. Det er alltid bedre å fokusere på å støtte kroppen og dens naturlige funksjoner før man vurderer tilskudd. Små skritt mot bedre helse er ofte det mest bærekraftige valget.

For lite syre, går det ann?

Et sparsomt diskutert tema i Norge, til tross for tilgjengelig forskning. Det er avgjørende at norske spesialister og leger holder seg oppdatert for å kunne takle det økende misbruket av syredempende medisiner. (5)

Tilstanden kalles hypoklorhydria.

Tegn på lav magesyre inkluderer: ‌

  • Vil spise selv når du ikke er sulten
  • Føler deg for mett etter vanlige måltider‌
  • Fordøyelsesproblemer
  • Gass eller flatulens
  • Oppblåsthet‌
  • Forstoppelse / Diaré
  • Sår eller svie i munnen
  • Magesmerter og kramper
  • Ufordøyd mat i avføringen
  • Kvalme
  • Halsbrann


Om du opplever disse tegnene, har du kanskje blitt fortalt av legen at du har for mye syre og at syredempende midler vil hjelpe. Symptomene er like ved både for mye og for lite syre. Derfor er det viktig å bli undersøkt for begge deler ved symptomer.

Reduser magesyrenivået med protonpumpehemmere og syrenøytraliserende midler. Urter som peppermynte og bitterurt kan forbedre fordøyelsen og redusere magesyreproduksjonen. Senk stressnivået, mosjoner regelmessig og prioriter god søvn for bedre helse.


Få faglig hjelp med kostholdet ditt fra disse aktørene:

*Affiliateprodukt